Programe de finanțare 2022. Ce fonduri poți accesa ca să deschizi sau să utilezi un service auto

Programe de finanțare 2022. Ce fonduri poți accesa ca să deschizi sau să utilezi un service auto

  • Created Date: 2022-04-06
  • Hits: 7210
  • Comment: 0
Prezența programelor europene de finanțare de pe piață schimbă complet modul în care poate fi dezvoltată o afacere, eliminând foarte multe dintre barierele care stăteau înainte în calea unui antreprenor aspirant. Astfel, finanțarea din fonduri europene se obține numai prin merit, singurele lucruri importante fiind planul de afaceri construit de candidat și prezentarea acestuia în fața comisiei de evaluare.
Puțini sunt cei care nu își doresc să deschidă o afacere și să-și construiască un viitor confortabil și liniștit prin propriile eforturi, fără să mai fie nevoiți să răspundă vreodată în fața unui manager. Pentru multe persoane, a fi antreprenor nu este doar un mod de a-ți câștiga existența, ci un adevărat vis, o cale prin care își pot schimba cu totul viața, bucurându-se de stabilitate, mai multă libertate și un nivel de motivație mai mare decât oricând.

Din nefericire, pornirea unei afaceri propriii nu este niciodată un obiectiv ușor de atins, fiind nevoie de multă perseverență, de sacrificii și, deseori, de multe resurse financiare. Acesta este și cazul atelierelor de reparații auto care necesită investiții inițiale considerabile în faza de început, pentru a putea opera în mod eficient și pentru a deveni rapid profitabile.

Chiria și cheltuielile de întreținere, costurile cu personalul și achiziția de echipamente, unelte și consumabile necesită un buget inițial consistent, fără de care un service auto nu poate opera și nu își poate deservi clienții într-un mod profesionist.

Chiar și în cazul celor mai bine gândite planuri de afaceri, chiar și atunci când ești convins și poți demonstra cu cifre clare viabilitatea afacerii pe care vrei să o deschizi, este foarte dificil să obții resursele financiare necesare, indiferent că apelezi la bănci, investitori sau chiar la familie și prieteni.

Constrângerile financiare pot fi o piedică în fața oricărui antreprenor care vrea să deschidă un service auto, o stație ITP sau chiar și un mic atelier de vulcanizare, motiv pentru care mulți alegeau în trecut să amâne visul lor de a-și începe propria afacere în acest domeniu.

În prezent însă, această situație s-a schimbat considerabil, în special odată cu introducerea programelor de finanțare prin fonduri europene. Acestea permit deschiderea de afaceri cu un buget inițial redus, iar uneori chiar fără un buget inițial. Astfel, prin accesarea unui program de finanțare, foarte mulți antreprenori au reușit să depășească această barieră de intrare pe care o reprezintă resursele financiare, accesând fondurile de care au nevoie pentru a iniția afacerile la care visează, iar asta fără să aibă nevoie de garanții.

Mai mult decât atât, majoritatea programelor de finanțare europene operează cu fonduri nerambursabile, ceea ce înseamnă că banii primiți de beneficiarii nu vor trebui returnați, aceștia putând fi, în schimb, utilizați pentru dezvoltarea afacerii.

Prezența programelor europene de finanțare de pe piață schimbă complet modul în care poate fi dezvoltată o afacere, eliminând foarte multe dintre barierele care stăteau înainte în calea unui antreprenor aspirant. Astfel, finanțarea din fonduri europene se obține numai prin merit, singurele lucruri importante fiind planul de afaceri construit de candidat și prezentarea acestuia în fața comisiei de evaluare.

Mulțumită programelor europene de finanțare, orice persoană care dorește să deschidă, să utilizeze sau să modernizeze un atelier de reparații auto poate beneficia de resursele financiare necesare într-un mod rapid, meritocratic și, mai presus de toate, transparent.

De asemenea, pe lângă programele europene de finanțare, există și o serie de programe regionale, naționale și locale care oferă fonduri nerambursabile pentru inițierea, dezvoltarea sau modernizarea afacerilor, acestea operând, la rândul lor, pe baza unui sistem de scoring, care atribuie fondurile pe baza de merit. Iar asta nu e tot.

Pe lângă programele de finanțare europene și naționale, antreprenorii au acum acces și la o serie de alte tipuri de fonduri, cum ar fi creditele bancare cu garanții de stat sau fonduri de capital de risc, toate țintite către dezvoltarea sectorului privat, fie că vorbim de afaceri aflate în faza de debut sau afaceri dezvoltate, care au nevoie de resurse pentru investiții și modernizare.

Din acest motiv, indiferent că vrei să deschizi un service auto, o stație ITP sau orice alt tip de afacere, e important să cunoști cât mai bine programele de finanțare pe care le poți accesa și condițiile generale în care ar trebui să te încadrezi, astfel încât să îți maximizezi șansele de a obține finanțarea.

Iată care sunt principalele programe de finanțare prin fonduri europene din 2022, programele de finanțare națională, precum și alte tipuri de programe de finanțare pe care le poți accesa pentru afacerea ta, fie că te afli într-o fază incipientă sau una avansată de dezvoltare:

1. POC 4.1.1 (Programul Operațional de Competitivitate) Programul POC 4.1.1 a fost creat pentru a înlocui vechiul program cunoscut sub denumirea de Măsura 3, acesta din urmă fiind anulat în urma unor suspiciuni de nereguli.

Acest program este orientat către investițiile în producție, în special pentru IMM-urile afectate de pandemia de COVID-19, care s-au confruntat cu o scădere a cifrei de afaceri din 2020, față de 2019. Programul POC 4.1.1 oferă finanțare nerambursabilă pentru microîntreprinderi, companii mici, precum și pentru companii mijlocii.

Aportul de capital propriu este de 95% pentru microîntreprinderi, 90% pentru companiile mici și 85% pentru companiile mijlocii, iar cuantumul sumei ce poate fi accesată de beneficiari este cuprins între 50.000 și 1.000.000 de euro.

În cadrul acestui program, companiile pot obține de până la 5 ori cuantumul cifrei de afaceri din 2019, însă suma maximă de care pot beneficia nu trebuie să depășească 1.000.000 de euro.

2. Start-Up Nation 2022
Start-Up Nation 2022 este un program național de finanțare, desfășurat de statul român, orientat către dezvoltarea firmelor înființate după data de 01.01.2020. În cadrul acestui program nu se poate obține finanțare pentru PFA-uri, ONG-uri sau IF-uri, iar proiectele pot fi implementate atât în mediul urban, cât și în cel rural. De asemenea, în cadrul programului Start-Up Nation 2022, Bucureștiul și județul Ilfov sunt și ele incluse în schema de finanțare.

Cuantumul sumei ce poate fi accesată prin intermediul programului Start-Up Nation 2022 este cuprins între 100.000 și 200.000 de RON, suma finală fiind determinată de numărul de locuri de muncă create. Astfel, pentru 1 loc de muncă creat și menținut 2 ani, beneficiarul va putea accesa până la 100.000 de RON nerambursabili, iar pentru 2 locuri de muncă create și menținute 2 ani, beneficiarul va putea accesa 200.000 de RON nerambursabili.

De asemenea, spre deosebire de versiunile din trecut ale programului, în anul 2022, beneficiarii vor trebui să vină și cu aport financiar propriu, în cuantum de 5-15%.

3. IMM Invest
Programul IMM Invest este un program de creditare garantată de stat, destinat susținerii mediului antreprenorial prin facilitarea accesului IMM-urilor la finanțare bancară. Astfel, companiile beneficiare sunt susținute în accesarea unuia sau mai multor credite pentru realizarea de investiții, precum și pentru accesarea de credite sau linii de credit pentru capital de lucru.

Aceste credite și linii de credit sunt garantate de către FNGCIMM în numele și contul statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice, în procent de până la 90% din valoare finanțării. De asemenea, prin intermediul programului, dobânzile vor fi subvenționate integral de către stat pe o perioadă de 8 luni de la data primei accesări a creditului.

4. Fonduri PNRR pentru digitalizare
Acest program urmărește creșterea competitivității IMM-urilor din sectorul non-IT prin finanțarea digitalizării acestora. Astfel, companiile mici și mijlocii vor putea accesa fonduri pentru achiziția de programe software și echipamente hardware precum computere, servere, laptopuri, tablete și alte periferice, cuantumul sumei de finanțare fiind cuprins între 30.000 și 100.000 de euro.

5. Capital de risc prin PNRR
Guvernul României și Fondul European de Investiții au semnat un acord de finanțare cu un buget de 400.000.000 de euro, ce va contribui la alimentarea a aproximativ 20 de fonduri de investiții de capital. La rândul lor, aceste fonduri vor acorda finanțare întreprinderilor mici și mijlocii, întreprinderilor cu capitalizare medie, precum și proiectelor de infrastructură.

Fondurile atrase în acest program vor acumula și bani privați, acordând o serie de runde de investiții pentru aproximativ 100 de startup-uri românești, precum și pentru alte firme. Astfel, cuantumul sumelor destinate finanțării va varia în funcție de gradul de dezvoltare al companiilor, după cum urmează:
50.000-200.000 euro pentru start-up-uri
200.000 – 3.000.000 euro pentru companii în stadii incipiente de creștere
3.000.000 – 5.000.000 pentru firme în etape avansate de creștere
peste 5.000.000 pentru midcaps (companii cu până la 3.000 de angajați fiecare)
5.000.000 – 20.000.000 pentru proiecte de tip energie regenerabilă sau biomasă


6. Innotech Student
Acest program este orientat către sectorul academic din România, beneficiarii fondurilor nerambursabile fiind fie studenți (pornind de la cei aflați cel puțin în anul 2 de studiu), masteranzi sau doctoranzi. În cadrul acestui program, contribuția proprie a beneficiarului este zero, nefiind nevoie de fonduri personale pentru a accesa programul de finanțare.

Cuantumul ajutorului de minimis oferit prin acest program este cuprins între 40.000 și 100.000 de euro, fiind stabilit proporțional, în funcție de numărul de locuri de muncă generate de afacerea care accesează fondurile. Suma crește proporțional astfel:
până la 40.000 de euro – minim 2 locuri de muncă create
40.001 – 60.000 de euro – minim 3 locuri de muncă create
60.001 – 80.000 de euro – minim 4 locuri de muncă create
80.001 – 100.000 de euro – minim 5 locuri de muncă create


Regiunile în care se poate accesa finanțarea pentru acest program sunt Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest și Centru. Companiile care operează în București și Ilfov nu sunt eligibile pentru finanțare prin acest program.

Leave A Comment


MENIU