Montaj cu dosar ISCIR Elevator Auto

Oferim montaj AUTORIZAT Elevator Auto cu dosar pentru ISCIR



Cum se instalează un elevator auto - Ghid complet


Instalarea unui elevator auto este un proces foarte important, ce nu ar trebui niciodată neglijat întrucât siguranța și eficiența noului tău echipament poate fi influențată profund de acesta.

Indiferent că intenționezi să achiziționezi un elevator 2 coloane, un elevator 4 coloane, un elevator foarfeca sau un elevator ingropat este foarte important să fii bine informat înainte de începe montarea acestuia pentru a putea elimina din start riscul apariției unor defecțiuni asupra elevatorului și podelei atelierului sau chiar de accidente asupra personalului tău.

Din acest motiv, vom parcurge pentru tine o serie de aspecte și caracteristici generale de care ar trebui să ții cont întotdeauna înainte de a achiziționa un nou elevator auto pentru atelierului pe care îl conduci.

De la grosimea podelei și dimensiunea spațiului de lucru, până la înălțimea tavanului sau sursele disponibile de curent electric, există foarte multe lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare înainte de a alege un elevator pentru atelierul tău de reparații auto.

Sigur, noul tău elevator auto trebuie să fie bine adaptat la specificul afacerii pe care o conduci, însă este de asemenea important ca el să fie adaptat la spațiul în care va opera, precum și la condițiile tehnice din acel spațiu. Tocmai de aceea, e important să știi de la bun început care sunt condițiile de instalare pentru diferitele modele de elevatoare disponibile pe piață, astfel încât să poți face ajustări la spațiul tău de lucru, acolo unde este necesar.

Când vine vorba de elevatoare auto profesionale, indiferent de modelul lor sau natura vehiculelor pe care le pot ridica, siguranța celor care le operează trebuie să fie un criteriu esențial, iar instalarea lor corectă este extrem de importantă pentru a atinge acest rezultat.

Deși fiecare tip de elevator auto are propriile specificații tehnice în ceea ce privește instalarea, există și câteva criterii general valabile de care ar trebui să ții cont înainte de montarea unui astfel de echipament. Iată care sunt acestea:

Amplasarea unui elevator auto
Atunci când alegi un elevator auto trebuie să te asiguri că acesta se va încadra cu ușurință în spațiul în care acesta trebuie să opereze. Lățimea și lungimea elevatorului tău pot afecta mobilitatea ta în jurul echipamentului, contribuind la o scădere a vitezei de lucru din atelier sau, dimpotrivă, la o eficientizare a acesteia. Din acest motiv, trebuie să te asiguri înainte de instalare că vei lăsa spațiu suficient pentru te mișca în jurul elevatorului fără dificultăți.

Înălțimea elevatorului tău poate și ea să influențeze instalarea elevatorului tău. E foarte important să te asiguri că înălțimea elevatorului tău nu este prea mare pentru zona în care va fi montat și că nu există niciun fel de aparate sau alte elemente pe tavan în locul în care acesta va opera.

Un alt lucru pe care ar trebui să îl iei în calcul este înălțimea maximă a elevatorului, adăugând la acesta înălțimea suplimentară a vehiculului ridicat, pentru a te asigura că nu există riscul de producere a unor defecțiuni asupra atelierului sau vehiculelor cu care lucrezi.

Nu în ultimul rând, modul de amplasare a elevatorului contează foarte mult și din prisma productivității activității tale de zi cu zi. Spre exemplu, dacă elevatorul este greu de accesat, fiind nevoie de mai multe manevre pentru a poziționa un vehicul înainte de ridicare, atunci toate intervențiile tale de reparații vor fi mai lente și mai greoaie, lucru ce va scădea automat și încasările afacerii tale.

Podeaua atelierului
Specificațiile tehnice ale podelei atelierului tău joacă un rol foarte important în procesul de instalare al unui elevator auto profesional. Fie că e vorba de elevatoare 2 coloane, elevatoare 4 coloane, elevatoare foarfeca sau elevatoare ingropate este important să te asiguri că grosimea și densitatea betonului din care este turnată podeaua atelierului tău se potrivește cu necesitățile echipamentului care va fi instalat acolo.

De la acest pas nu se poate face niciodată rabat întrucât poate influența foarte mult siguranța utilizării noului tău echipament. Tocmai de aceea este important să te asiguri că zona în care va fi instalat noul tău elevator auto întâlnește toate specificațiile tehnice necesare.

În cazul în care nu știi care este grosimea podelei de beton din atelierul tău, o bună metodă de a verifica acest aspect este prin realizarea unei găuri cu o bormașină sau un ciocan rotopercutor și măsurarea adâncimii acesteia.

Desigur, în cazul în care podeaua atelierului tău nu este din beton, nu este suficient de dreaptă sau nu întâlnește specificațiile echipamentului ce va fi montat în atelier, atunci va trebui să torni o nouă podea cu densitatea și grosimea necesară, așteptând, desigur, ca aceasta să se întărească complet, înainte de a începe instalarea.

Sursele de curent
Un elevator auto este un echipament foarte puternic, care necesită alimentarea cu o sursă stabilă și sigură de curent electric. După cum este și de așteptat va trebui să te asiguri că în zona în care va fi montat elevatorul tău există deja o sursă potrivită de curent, iar dacă nu există, să o instalezi.

Un alt aspect de care ar trebui să ții cont în ceea ce privește alimentarea cu curent electric a elevatorului tău este tensiunea de alimentare a modelului pe care l-ai ales. Aceasta poate fi de 220 volți sau 380 volți, în funcție de specificațiile tehnice ale echipamentului.

Deși multe dintre modelele de elevatoare auto profesionale de pe piață sunt disponibile cu 2 tipuri de tensiuni de alimentare, acesta nu e cazul pentru toate, motiv pentru care trebuie să te asiguri că elevatorul tău o va avea la dispoziție pe cea potrivită.

Un alt aspect important în alimentarea cu curent electric a elevatorului tău este montarea unei siguranțe potrivite cu specificațiile elevatorului tău. Tipul de siguranță utilizat de regulă de elevatoarele auto este de 16 A (amperi) însă aceasta poate fi și de alte feluri, în funcție de modelul de elevator auto ales.

Montaj Elevatoare auto pentru autoturisme, dube, autoutilitare, camioane, autocare


1.Documentatia tehnica de montaj a unui elevator auto in conformitate cu PT R1/2010, preliminara demararii procedurii de autorizare ISCIR: Documentatia tehnica de montaj se completeaza pentru fiecare elevator in parte, care necesita montaj la locul de functionare, si se va anexa la cartea elevatorului. Documentatia tehnica de montaj trebuie sa cuprinda urmatoarele:
  • documentatia tehnica preliminara de montare (memoriu tehnic), avizata de catre RADTP
  • proces verbal acceptare a lucrarilor de montaj intocmit de RSVTI
  • declaratie de conformitate tip CE emisa pentru seria de fabricatie a elevatorului
  • schita cuprinzand dimensiunile de gabarit si spatiile de siguranta, cu indicarea accesului la masina de ridicat in cazul in care nu sunt cuprinse in documentatia tehnica preliminara de montare
  • proces-verbal de probe de casa, in care sunt consemnate rezultatele incercarilor de casa, in care sa se specifice ca masina de ridicat poate fi supusa verificarii tehnice in vederea autorizarii functionarii
  • buletin verificare  rezistenta izolatie - PRAM
  • declaratia pentru lucrarile de montare efectuate , conform anexa 1 din PT R1/2010
  • documente atestare a calitatii pentru elementele de asamblare utilizate (conexpanduri, ancore chimice etc.)
ATENTIE!: Declaratia de conformitate la beton (fiecare producator, functie de sarcina nominala a elevatorului, mentioneaza clasa / duritatea betonului si dimensiunile placii pe care urmeaza sa se monteze elevatorul ) emisa de statia de beton de unde acesta a fost achizitionat.

In sarcina beneficiarului intra:

2. Documentatia tehnica inaintata catre CNCIR teritorial , in vederea obtinerii autorizatiei de functionare a unui elevator auto Pentru obtinerea autorizatiei de functionare a unui elevator auto, montatorul trebuie sa solicite in scris la ISCIR, efectuarea verificarii propunand si data in acest scop.
Dosarul inaintat catre CNCIR teritorial , in vederea autorizarii elevatorului auto va prezenta urmatoarea documentatie:
  • cererea de autorizare a elevatorului auto , intocmita de RSVTI in numele detinatorului
  • documentatia tehnica a masinii de ridicat furnizata de producator
  • declaratia de conformitate tip CE al utilajului
  • documentatia tehnica de montaj
  • raportul tehnic intocmit de o persoana autorizata pentru verificari tehnice in utilizare
  • declaratia pe propria raspundere a detinatorului/utilizatorului in care sa se mentioneze locul de functionare a elevatorului auto

3. Alte cerinte necesare obtinerii, din partea ISCIR, a autorizatiei de functionare pentru un elevator auto 

Pentru obtinerea autorizatiei de functionare a unui elevator auto si exploatarea acestuia conform prescriptiei tehnice PT R1-2010, beneficiarul trebuie sa respecte si sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • beneficiarul detine in cadrul firmei un operator RSVTI, persoana autorizata de catre ISCIR sa presteze o activitate de supraveghere ,identificare, inregistrare a instalatiilor
  • lucrarile de intretinere si service la elevatorul auto se vor efectua de catre o firma autorizata IT ISCIR pentru efectuarea acestor operatii
  • operarea elevatorului va fi efectuata de catre o persoana autorizata de catre RSVTI pe baza unui program de instruire si examinata periodic (autorizat ca manevrant/elevatorist)

Poze montaj elevator auto cu traversa pe sus REIHMANN RHM 260T capacitate ridicare 6000Kg



















MENIU