Pareri Elevatoare 2 coloane
Elevatoarele cu 2 coloane se numără printre cele mai des utilizate modele de elevatoare auto, fiind deosebit de populare în rândul mecanicilor și tehnicienilor auto. Elevatoarele cu 2 coloane pot fi întâlnite în majoritatea atelierelor de reparații auto din lume, datorită fiabilității crescute, a dimensiunii reduse și a vitezei lor de operare ridicate.
Un elevator 2 coloane profesional este ușor de instalat și ușor de operat, chiar și cu un training minim, iar costurile sale de mentenanță sunt, de regulă, foarte reduse. De asemenea, un elevator cu 2 coloane ocupă mai puțin spațiu în atelier decât alte modele de elevatoare auto, lucru care îl face foarte potrivit pentru atelierele de reparații cu o suprafață redusă de lucru.
Capacitatea de ridicare
Capacitatea de ridicare poate varia foarte mult în cazul diferitelor modele de elevatoare 2 coloane, forța lor de ridicare fiind cuprinsă între 3000 și 7000 kg, lucru care face acest tip de elevatoare potrivite pentru a ridica o largă diversitate de vehicule de tonaj diferit.Astfel, un elevator 2 coloane de capacitate crescută poate ridica în condiții de siguranță autoturisme mici, SUV-uri, camionete, dube de transport sau chiar unele modele de camioane ușoare, lucru care îl face perfect pentru atelierele de reparații cu o clientelă diversificată, care lucrează cu o gamă variată de vehicule.
Înălțimea de ridicare
Spre deosebire de capacitate, înălțimea de ridicare a elevatoarelor cu 2 coloane nu variază foarte mult, aceasta situându-se în jurul valorii de 2000 mm. Astfel, un elevator cu 2 coloane poate ridica un vehicul la o înălțime maximă de 2080 mm în cazul modelelor de elevatoare 2 coloane 7000 kg, această înălțime reducându-se la 2020 mm în cazul modelelor de elevatoare 2 coloane 3000 kg.Înălțimea de ridicare a unui elevator 2 coloane este generoasă, lucru care face ca intervențiile de reparații sub vehicul să fie mai rapide și mai ușoare, însă, în același timp este suficient de redusă încât aceste echipamente să nu pună probleme atelierelor de reparații cu un tavan mai jos.
Elevatoare 2 coloane hidraulice vs. elevatoare 2 coloane electromecanice
O caracteristică foarte importantă a elevatoarelor cu 2 coloane este legată de sistemul lor de operare, care poate avea un efect important asupra felului în care sunt folosite, a costurilor de achiziție și mentenanță sau chiar asupra capacității de ridicare.
Astfel, elevatoarele cu 2 coloane se împart între elevatoare hidraulice și elevatoare electromecanice, fiecare dintre acestea cu propriile beneficii și dezavantaje. Spre exemplu, un elevator 2 coloane hidraulic va avea, de regulă, un cost de achiziție mai redus decât omologul său electromecanic, însă va fi mai lent, mai zgomotos și va necesita mai multe eforturi de mentenanță.
În contrapartidă, un elevator 2 coloane electromecanic va opera mai eficient și mai rapid, va fi mai ușor de întreținut, însă va necesita un buget de achiziție mai mare, lucru care înseamnă totodată și perioadă mai lungă pentru recuperarea investiției.
Cu toate acestea, în ceea ce privește siguranța celor 2 tipuri de elevatoare 2 coloane nu există diferențe notabile, indiferent că sistemul lor de operare este electric sau hidraulic. Asta pentru că atât modelele de elevatoare hidraulice, cât și modelele de elevatoare electromecanice sunt echipate cu siguranțe puternice, care blochează cărucioarele de ridicare ale elevatoarelor, chiar și în cazul unei pene de curent.
Elevatoare pro vs. elevatoare normale
Un lucru ușor de remarcat când vine vorba despre elevatoare 2 coloane și elevatoare auto în general este faptul că acestea sunt deseori împărțite între elevatoare pro și elevatoare normale, iar această împărțire se reflectă și în prețul lor, modelele pro fiind, de regulă, mai costisitoare.În consecință, e normal pentru orice mecanic sau administrator de service auto să își pună întrebarea dacă merită să facă o investiție suplimentară pentru a obține un model de elevator pro în loc de un elevator normal. Ei bine, răspunsul la această întrebare este un ferm „Da”.
Chiar dacă în cazul anumitor modele de elevatoare nu vom putea observa o diferență notabilă între funcționalitatea sau puterea unor elevatoare normale și ale unor elevatoare pro, e important să știi că între acestea pot exista diferențe foarte mari între calitatea materialelor de fabricație, precum și a locului în care sunt produse.
Acest lucru nu înseamnă, desigur, că elevatoarele normale nu sunt de bună calitate, ci că elevatoarele pro vor fi, de regulă, mai durabile și mai rezistente, se vor defecta mult mai rar și vor opera la cei mai buni parametri pentru perioade foarte lungi de timp. Astfel, reala diferență între un elevator 2 coloane pro și un elevator 2 coloane normal constă în special în durata sa de viață, în costurile sale de reparații, care vor fi mult mai scăzute, iar în unele instanțe, în funcționalitatea sa sporită.
Elevatoare 2 coloane simetrice vs. elevatoare 2 coloane asimetrice
Configurația unui elevator 2 coloane poate avea un profund impact asupra felului în care acesta este folosit, precum și asupra tipurilor de vehicule ce pot fi ridicate cu el. Tocmai de aceea e important să înțelegi cât mai bine diferențele principale dintre cele 2 tipuri, astfel încât să poți face o alegere avizată, adaptată la nevoile atelierului tău.Elevatoare asimetrice
Un elevator 2 coloane asimetric este un model de elevator în care coloanele de ridicare nu sunt poziționate simetric, în opoziție una față de cealaltă, ci la un unghi ce poate fi cuprins între 30 și 45 de grade. Această poziționare în unghi a coloanelor unui elevator asimetric are scopul de a permite o deschidere mai largă a ușilor pentru un acces îmbunătățit în interiorul și în afara vehiculului.Desigur, acest lucru înseamnă că vehiculul va fi poziționat diferit pe un elevator 2 coloane asimetric, astfel încât să fie posibil această deschidere mai largă a ușilor. În consecință, pe un elevator asimetric un vehicul este poziționat la un raport de 30-70% față de coloane, botul mașinii depășind doar cu o treime linia dintre acestea.
Brațele unui elevator asimetric sunt și ele diferite, cele din spate fiind mai lungi pentru a putea compensa pentru poziționarea inegală a vehiculului. Configurația asimetrică influențează și tipul vehiculelor ce pot fi ridicate pe aceste elevatoarele, ele fiind foarte potrivite pentru vehiculele de tonaj redus, precum autoturismele și vehiculele cu o greutate mai mare în zona din față a vehiculului.
Capacitatea de ridicare a unui elevator asimetric poate fi și ea influențată de configurația coloanelor, întrucât poziționarea acestora în unghi poate reduce forța lor de ridicare. Astfel, majoritatea modelelor de elevatoare 2 coloane asimetrice vor avea o forță de ridicare ce nu va depăși 3500 kg.
Elevatoare simetrice
Dintre cele 2 tipuri de elevatoare, modelele de elevatoarele 2 coloane simetrice sunt cele mai numeroase, acestea fiind mult mai diversificate, atât în ceea ce privește capacitatea de ridicare, cât și în ceea ce privește tipul vehiculelor pe care le pot ridica.Configurația simetrică presupune o dispunere în oglindă a brațelor din spate și din față, acestea având, de regulă, o lungime egală, ce presupune ca vehiculul să fie poziționat în raport de 50-50% față de coloanele elevatorului.
Există și configurații diferite ale brațelor pe anumite elevatoare simetrice, cele din spate având o lungime mai mare. Acest lucru permite o poziționare inegală a vehiculului, în raport de 40-60% față de coloane, ceea ce înseamnă totodată și posibilitatea de deschidere mai largă a ușilor. Cu toate acestea, diferențierea dintre brațe nu schimbă efectiv configurația elevatorului, asimetrice fiind doar modelele de elevatoare care au coloanele poziționate în unghi una față de cealaltă.
Elevatoarele simetrice oferă o diversitate mare în ceea ce privește capacitatea lor de ridicare. Astfel, forța de ridicare a unui elevator simetric pornește de la 3200 kg și poate ajunge chiar până la 7000 kg, lucru ce influențează foarte mult și tipul vehiculelor ce pot fi ridicate cu ele.
Astfel, dacă în cazul modelelor asimetrice este recomandată ridicarea de vehicule mai ușoare, cu o greutate mai mare distribuită în partea din față, în cazul modelelor de elevatoare simetrice de mare capacitate pot fi ridicate și vehicule mai grele, cum sunt SUV-urile mari, camionetele pick-up și furgonetele încărcate sau chiar unele modele de camioane ușoare.